Wanhan neuvolan majatalo

Historia

Wanhan Neuvolan Majatalon historia:

Majatalon rakennus on alunperin 1948 Pieksämän ( silloinen kauppalan nimi) Terveystalo.
Yläkerrassa oli kolme kätilön asuntoa ja katutasossa lasten neuvola. Elettiin sodan jälkeistä jälleenrakennuksen aikaa ja luotiin perustaa suomalaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle.

Rakennusmateriaaleja oli niukahkosti. Hevospelillä ajettiin soraa ja nostettiin tontti niin korkealle, että kellarikerroksen lattia saatiin kadun tasolle. Purua ja turvetta käytettiin eristeinä. Ei voi kuin ihailla sitä taitoa, millä silloin osattiin rakentaa niin, että tänäänkin voimme nauttia terveestä sisäilmasta ja lämmöstä. Jo 1950-luvun alussa avattiin yläkertaan äitiysneuvolla alakerrassa jatkui lastenneuvolan toiminta 1970-luvun lopulle saakka.

1980-luvun alusta, n. 17 vuoden ajan, talossa toimi Käsityöneuvonta-asema, nykyinen Taito Shop. Tämän jälkeen talossa toimi kaupungin Ekokeskus hetken aikaa ja sen jälkeen talo oli tyhjillään pari vuotta.
Vuonna 2002 kaupunki myi talon Tarja Vataselle. Tarjan perustama Keramiikkastudio Rinssi-Ruuben toimi katutasossa vuoteen 2008 saakka. Seutuopiston keramiikkaryhmät kokoontuivat Tarjan ohjauksessa entisessä lasten leikki-ja odotushuoneessa.

Parin vuoden hiljaiselon jälkeen talossa heräsi taas aivan uusi elämä:
Wanhan Neuvolan Majatalo avasi ovensa 2014.